AŞI NEDİR, NASIL ETKİLER ?

Aşı Nedir, Nasıl Etki Eder?

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri vb. mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı toksinlerin etkileri ortadan kaldırılarak geliştirilen biyolojik ürünlere aşı denir. Aşı, insanları hastalıklardan ve hastalıkların neden olduğu sonuçlardan koruyabilmek için sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanır. Vücut bu şekli ile kendisine zarar vermeyen mikrop ya da toksinleri tanır ve onlara karşı bir savunma geliştirir. Böylece gerçek mikropla karşılaşıldığında önceden geliştirilmiş savunma sistemi ile savaşır ve kişi hastalığa yakalanmaz. Bu kişi artık o hastalığa karşı bağışıktır. Oluşan bağışıklama genellikle ömür boyu vücutta kalır ve hastalık etkeni ile karşılaşınca onu etkisiz kılmak için savaşır.

Bağışıklama, aşıyla önlenebilir hastalıkların ve ölümlerin önlenmesi açısından en önemli toplum sağlığı müdahaleleri arasında yer almaktadır. Aşılanarak bağışık hale gelmiş bireylerin oluşturduğu toplumlarda hastalıklar, salgınlar görülmez.

Aşı Takvimi Nedir?

Aşı takvimi; bebeğinize hangi aşıyı hangi tarihte yaptırmanız gerektiğini gösteren bir planlamadır. Bu takvim sayesinde bebeğinizin aşılarını kolayca takip edebilirsiniz.

Bazı aşıların bir kez uygulanması yeterli iken, bazı aşılar için daha fazla sayıda doz uygulanmasına ve pekiştirme (rapel) dozlarına ihtiyaç vardır. Aşılarını uygun sayı ve aralıklarla alan çocuklar bu hastalıklardan yeterince korunmuş olurlar.

Aşı Kartı Nedir?

Aşı kartları, hem ailenin bilgilendirilmesi hem de ailenin başka bir bölgede bulunması durumunda bile bebek/çocuğun aşı takvimine uygun olarak aşılanmasının planlanması amacıyla ailelere verilmek üzere hazırlanmıştır. Aşı kartları, bebek/çocuklara uygulanan aşıların adı ve tarihi, bir sonraki aşılama tarihi belirtilecek şekilde düzenlenmiştir. Aşı uygulaması yapıldıktan sonra sağlık personelinden aşı kartı talep ediniz. Aşı uygulaması için sağlık kuruluşuna her başvurulduğunda aşı kartınızı da yanınızda bulundurunuz ve sağlık personelinden, uygulanan aşının aşı kartına da işlenmesini talep ediniz.

Ayrıntılı bilgi için https://asi.saglik.gov.tr/genel-bilgiler.html adresine gidiniz.